Hvordan bruke c-vitamin på best mulig måte (oppdatert 04.03.2020):

0.) Akuttdosering rett på sak (de som ikke har tid til å lese).

ABC.) HVILKEN C-VITAMIN TYPE ANBEFALES HER OG NÅ!

1.) Hva er C-vitamin?

2.) Hvordan brukes c-vitamin?

3.) Ulike typer C-vitamin

3.) Myter og sannheten om c-vitamin og appelsiner

4.) Hvorfor anbefaler jeg c-vitamin og min forutsetning?

5.) Hvor kan jeg kjøpe vitamin c?

6.) Bruksområder for c-vitamin

7.) Konklusjon (kortfattett oppsummering)

HVA ER C-VITAMIN?:

C-vitamin er en antioksidant og et av de viktigste tilskuddene for å styrke helse og immunforsvar og kan virke utrolig raskt til å styrke allmentilstanden og gi energi.
Mennesket er ikke i stand til selv å produsere vitamin c, slik som f.eks. geita gjør det når kroppen dens merker at det er behov. Vanlig dagsdosering for voksen person er 1 gram som vedlikeholdsdose, mens hvis man skal bekjempe et virus kanskje må opp i 50 gram eller mer pr. dag (obs). Myndighetene mener 60-200 mg. pr. dag er tilstrekkelig som vedlikeholds-dose, men dette er svært omstridt. Vitamin C er desverre blitt underkjent i enkelte tester der man har gitt forsøkspersonene altfor lav dosering slik at man ikke kunne få utslag av noen positiv effekt.
Noen mennesker tåler dårlig ren askorbinsyre (vitamin c laget syntetisk) og foretrekker heller syrenøytral vitamin c som f.eks. ester-c (som er meget lettopptagelig) eller sodium ascorbate som er lett å ta i store doser da smaken for de fleste oppleves som uproblematisk. Se også denne reportasjen fra Tv2 om vitamin c om bl.a. Dag Viljen Poleszynski som mener man kan stoppe virus osv.

Foto under c-vitamin i ulike former, syntetisk og naturlig:
HVORDAN BRUKE VITAMIN C:

Akutt:

Når du kjenner at en f.eks. forkjølelse er på vei eller at allmentilstanden blir dårlig (du kjenner at du begynner å få f.eks. vondt i halsen eller ømme lymfekjertler), eller blir unormalt sliten uten videre, vil du kunne stoppe videre forverring i mange tilfeller ved å øke inntak av vitamin c eller ta akuttdoser. Dersom det ikke er klassisk virussymptomer (verking og veldig dårlig), kan du begynne med dette (obs!):
Ta 2 teskjeer (ca. 8-10 gram) med enten syrenøytral c-vitamin (f.eks.
denne "Sodium Ascorbate"
eller ren askorbinsyre (evt. denne "Ascorbic Acid).
Rør ut i vann slik at løses opp et et stort glass.
Ta så ca. 1/4 teskje (ca. 1 gram) i timen, fast hver time og drikk nok rent vann! Unngå sukkerholdig mat og hold deg varm. Dersom du ikke merker bedring etter 3-4 timer og symptomene øker bør du ta kontakt med lege og så vurdere å evt. gå opp i akuttosering.
Det verste som kan skje er at du får løs mage (løs avføring). Det som ofte skjer er at du raskt stopper et sykdomsforløp og mange plager. Man forbruker forøvrig mye vitamin c under stress og røykere forbruker c-vitamin. OBS! Noe av det viktigste i akuttfasen er at du kommer i gang så tidlig som mulig med c-vitamin. Ikke utsett det selv om du har lagt det i sengen for natten og føler du er på en nedtur helsemessig. Om ubehaget får "satt seg", kan det være verre å bli kvitt!

Akuttdosering:

(oppdatert 2020, Liposomalt sammen med 1 t/s med honning, ta 1 eller fler poser pr. 2 time, er det som er kraftigst virkningsmessig).

Om du ikke har Liposomalt:
Du kan gjerne starte med en "hestekurdose" på 3-4 teskjeer dv.s. ca.15-20 gram (best da med vitamin c i pulverform) (f.eks. Sodium Ascorbate / Ascorbic Acid) en gang for så å trappe ned til et gram i timen. Virus (obs) kan kreve enda større doser og at man avstår helt fra sukker en periode, les mer på denne nettsiden. Husk også å drikke rent vann gjennom dagen minst 1.5-2 liter i løpet av en dag. Gi kroppen hvile og les heller en bok fremfor å se tv eller sov om du føler deg trøtt. Hold deg varm.
Babyer og små barn kan ofte best ha glede av ester-c vitamin i pulverform. Til baby kan du blande litt vann og gi med t-skje. Litt større barn som er kresen på smak kan best like sodium ascorbate i pulverform med vann eller evt. tabletter.

(bioflavanoider er antioksidanter som forsterker C-vitaminets virkning).

Tabell over terapeutiske doser, basert på bruk av "vanlig" c-vitamin:

Obs! Vi ref. til nettsidens generelle retningslinjer ang. råd som gies her.

OBS! Liposomalt C-vitamin er regnet som det beste akutt da det taes opp raskere og mer skånsomt. Les mer om lipsomalt her og en prisammeligning mellom lipo og vanlig c her.

I hverdagen:
Voksne kan som vedlikeholdsdose innta 1 gram vitamin c (1000 mg) om dagen enten i form av tablett eller pulver. 1 tablettt ( a. ca. 1000 mg = 1 gram), fungerer bra som hverdagsdose for vedlikehold. Jeg har plukket ut 3 varianter her, men de bør taes med mat: Type 1, Type 2 og Type 3.
Ester C vil også være meget bra. Doser til barn etter kroppsvekt. Løs mage vanligvis kun en til to ganger, (ikke diare) er verste konsekvens ved for stor dose. Gi også rikelig med rent vann.

ULIKE TYPER C-VITAMIN:

- Askorbinsyre (mest vanlig) og er i form av hvitt pulver som løser seg lett i vann. Ulempe er at det ikke er syrenøytralt. Du kan få kjøpt i en opptil 1 kilo på apoteket, men pris er ca. 500- 800,- pr. kilo kr så dette blir ganske dyrt og i tilegg kan det være belastende for magen i større doser. Man kan også kjøpe askorbinsyre meget rimelig fra bl.a. usa, men ofte blir dette stoppet i tollen inn til Norge da askorbinsyre er regnet som legemiddel. Denne typen fra USA fungerer fint.

- Ester C er den mest lettopptakelige formen (les om fordeler her) for vitamin c og den er også syrenøytral. Fåes både i pulver og tablettform. Vi anbefaler pulver til tross for at smaken i vann kan ta litt tid å venne seg til, men tabletter funker og bra.

- Sodium Ascorbate pulver er den type c-vitamin jeg anbefaler når man skal ta større doser. Denne formen for vitamin c er rimelig ved innkjøp, syrenøytral og smaker ikke annet enn litt salt. Kan dermed inntaes i større doser (ved akutt behov opp til 20 gram om dagen). De med høyt blodtrykk (eller generell salt-intoleranse), bør bruke en annen form av c-vitamin.

Det finnes mange fler typer av c-vitamin. De viktigste gjenværende typer å nevne er da:

- Naturlig C-vitamin, deriblant økologiske typer basert på bl.a. økologiske grønnsaker

- Liposomalt C-Vitamin, som er mest avansert i formen.

MYTER OG SANNHETEN OM VITAMIN C:

Det er desverre ikke nok med kun en appelsin om dagen eller et eple for den sakens skyld, jeg anbefaler deg å spise langt fler. For å få en effekt ang. inntak av c-vitamin ved å spise f.eks. appelsin, må du faktisk opp i en kilo appelsin (ca. 4-5 appelsiner), for å få ca. et gram c-vitamin (1000 mg). Vel og merke blir da c-vitaminet fra appelsinen lettopptakelig. Og en appelsin inneholder og andre svært gode stoffer for kroppen. Jeg vil rett og slett anb. å spise appelsiner hver dag for å få mer energi og alle de gode effektene som denne frukten er fullespekket av. Les mer her og bli overrasket! Husk at appelsin (vit.c) litt tilbake i tid var et spørsmål om liv eller død ref. skjørbuk og at adelen og de rike var klar over dette og styrket sin helse ved å spise frukt som appelsiner, mens mange av de fattige rett og slett døde.

Et gram c-vitamin, selv fra friske appelsiner, er ikke nok for å stoppe f.eks et virus (obs), da må du opp i mye større doser (se akutt-behandling). Før det moderne jordbruket med kunstgjødsel og sprøytemidler, så inneholdt grønnsaker og frukt mer vitaminer og mineraler (økologisk er nærmest de tradisjonelle metodene og har mer næringstoffer), nå er det desverre ikke nok med et vanlig norsk kosthold for å få nok vitamin c, i terapeutiske doser. Mytene som ikke stemmer om c-vitamin er at det ikke er effektivt for å reversere sykdom og at det kan gi nyresten. Som tidligere nevnt er ofte tester fremhevet i aviser osv. der c-vitamin ikke kommer ut som en effektiv løsning, basert på prøver der man kun har brukt svært lave doser c-vitamin. Nyresten har man ikke kunne dokmumentere har noen sammenheng med inntak av c-vitamin, heller det motsatte at c-vitamin og appelsiner virker mot nyresten.

foto over: det er ikke nok med en frukt om dagen, hvertfall ikke ved akutt c-vitaminbehov, du bør da ta c-vitamin i konsentrert form via tilskudd i tilegg.

FORUTSETNING FOR MIN ANBEFALNING OM VITAMIN C:

Siden barndommen har jeg erfart lengre perioder med bronkitt, forkjølelse og andre sesongbaserte plager som halsbetennelse. Så fikk jeg høre om c-vitamin og begynte å ta relativt store doser når jeg kjente at f.eks. en forkjølelse var på vei. Vitamin C stoppet et hvert angrep av de nevnte plagene ovenfor slik at jeg kunne slippe snørr, feber og andre plager og holde meg fri fra bl.a. forkjølelse, halsbetennelse og de kroniske periodene med bronkitt. Nå er jeg utdannet kostholdsveileder og kan trygt si ut fra egen erfaring at c-vitamin er et av de kosttilskuddene som man bør ha i medisinskapet til enhver tid da det er et viktig universalmiddel som virkelig kan styrke immunforsvaret. Jeg har også brukt c-vitamin i ester form (pulver) på mine barn fra de var spebarn ved behov og stort hell og da ned i doser på 1/8 dels teskje.

HVOR KAN MAN KJØPE ULIKE TYPER VITAMIN C:

- Askorbinsyre: Får du tak i på apoteket (pulverform). Det lønner seg ofte å kjøpe i kiloforpakning, men i oulverform kan være hardt for magen, vi anbefaler da heller sodium ascorbate (se info om produktet lenger ned). Om du tar aksorbinsyrekapsler/tabletter sammen med mat kan det styrke fordøyelsen og da kan det lettere tåles for fler. Denne f.eks. skal være av god kvalitet.

- Ester C: Kan du få kjøpt i Norge i velassorterte helsekostbutikker.
Ulempen i Norge er prisen og at tabletter stor sett inneholder kun 200 mg. Da er pulver bedre for å kunne ta større doser. Du kan også kjøpe Ester C via iherb eller via en norsk nettside som går via iherb (ispar.no), se en fin oversikt på norsk her ang. ulike c-vitamintyper

- Sodium Ascorbate: Dette er den rimeligste og vanligvis beste typen c-vitamin for de aller fleste. Den er syrenøytral og smaker kun litt salt oppløst i vann (pulverform anbefales). Vi har ikke sett at denne selges i Norge, men den kan kjøpes fra bl.a usa via denne linken. Se fler tips om hvordan handle via IHerb / Usa her.

- Naturlig Vitamin C: C-vitamin finnes bl.a. i naturlig i Amlabæret.
*Amla fåes både som amla-tablett og er ypperlig som daglig vedlikeholdsdose og som amla-pulver ellers får du enkelte blandinger av naturlig c-vitamin med bl.a. nype av f.eks. denne typen som både smaker godt i f.eks. smoothie og fler typer Amla C-vitamin, oversikt her.

- Økologisk Type C-Vitamin:
Denne formen er regnet som "matbasert" d.v.s. basert på økologiske råvarer som i konsentrert form har "naturlig" og da også økolgisk form av vitamin c som hevdes å være mest lettopptakelig (basert på grønnsaker bl.a.). Denne typen er en av de mest kostbare, men kan være vel verdt å prøve ut. Iherb har noen varianter av økologisk c-vitamin her.

Det finnes også naturlig c-vitamin både som økologisk og vanlig type laget av camu.

* Obs. Staten California advarer mot "evt. neg. helseeffekter" ved produkte høstet på Californisk jord (som enkelte typer Amla). Vi har fått følgende forklaring som forklarer denne advarslen.

OBS! I trenden av det som kalles "falske nyheter" har bl.a. facebook startet å sensuere kilder som hevder at c-vitamin kan virke mot virus. Jeg er ikke tvil om hva jeg mener personlig om den saken, for meg har det hjulpet og jeg ser at mange av mine medmennesker også har hatt meget gunstig effekt av c-vitamin, men nå har blir det altså uglesett, angrepet og sensurert i større grad kilder som hevder gunstig effekt av c-vitamin. Så derfor har vi altså ikke lov til å si at det virker mot bl.a. virus.

- Liposomalt Vitamin C:

Rett på sak, den jeg anbefaler nå er en liposomalt er denne typen produsert i Skotland, uten MSG (som kan være i "naural flavour / naturlig smak) og uten soya. Verdt å teste ut!

MER OM LIPOSOMALT:

Dette regnes som den beste formen og mest avanserte type vitamin C, da det i prosessen som gjør c-vitaminet "liposomalt"medfører at c-vitamin går over til å bli fettløselig slik at større deler av kroppen kan nåes hurtigere og at man får maksimalt opptak av dosen (vanlig C- vitamin er vannløselig). Dette er regnet som mer effektivt enn å injisere (intravensøst) vitamin C. Det hevdes altså at det er mer effektivt enn IV, men så klart skal du ha ekstremdoser over 30 gram eller mer er ikke Liposomalt å anbefale mener jeg.
Denne typen av liposomalt vit c er populær og er laget uten soya og MSG (kjøpes evt. via IHerb her). Iherb har også fler typer liposomalt.

Betyr dette at du "må ha" liposomalt for å få noe effekt? Absolutt ikke.
Du kan også med litt teknisk kunnskap lage din egen liposomale C-vit., men dette er av egen erfaring en ganske omstendelig prosess og ikke for alle (jeg har selv testet å lage). En annen fordel med liposomal C er du slipper vanligvis å få løs mage (som kan oppstå ved større doser vanlig c-vitamin).

En Interessant Prissammenligning:

Spørsmålet hvor dyrt blir egentlig liposomalt vitamin C i forh. til vanlig vitamin C? Jo om man anser at bildet over er korrekt (95% av c-vitaminet opptaes), blir jo prisen annerledes. I Norge koster jo en kilo syrenøytral c-vitamin fra 900-1800 kr. pr. kilo. Da er opptaket i beste fall 15%. Så av en kilo tar man opp 150 gram. Da blir gramprisen ca. kr 7-12 pr. gram. Liposomalt koster om man tar hensyn til 95% opptak da (innkjøppris for 30 gram lipsomalt = kr 252 (pr. 8.6.2016) / 28 gram (det er 30 gram i en pakke, og man får 28,5 gram av det effektivt) = kr 8,80 pr. gram. Så prisen er faktisk den samme! Regnestykke: (252 / 28,5) = kr 8,80 pr. gram. Konklusjon? Det er hvertfall lurt å ha en pakke eller 2 med Liposomalt C, liggende for å slå tilbake effektivt virus (obs) og lignende. Speisielt i akuttfaser da det taes opp raskere.

BRUKSOMRÅDER FOR C-VITAMIN:

Vitamin C, vil generelt kunne styrke almentilstanden, men vil spesifikt kunne virke effektivt for å stoppe utvikling av bl.a. forkjølelse og som nevnt over ved store doser, også kunne stoppe virus til tross for at dette er omstridt. De de fleste gjør feil er at de tar for små doser av gangen. VIKTIG! Det er stor forskjell på myndighetens anbfalte døgndose som er 60 mg som i dette tilfelle er det som skal til for å holde skjørbuk borte til det å bruke c-vitamin i terapeutiske doser. Mange tester i aviser osv. referer til resultater basert på alt for små doser og doser som av profesjonelle ikke regnes som terapeutiske.

Se derfor hvordan bruke c-vitamin i detalj over:

De viktigste bruksområdene for c-vitamintilskudd er:

- Forkjølelse
- Slapphetsfølelse
- Verk i ledd (f.eks. rygg)
- Influensa*
- Motvirke angrep av bakterier og sopp
- Utvikling av brusk og bindevev (kroppens eget system)
- Styrker hvite blodlegemer og andre celler i immunapparatet
- Kan redusere produksjonen av histamin, som er medvirkende i allergiske reaksjoner.
- Kan medvirke til å fjerne abstinensene ved avhengighet som f.eks. ved røykestopp (når man ønsker å slutte å røyke)
- Regulerer jernopptak og fettforbrenning


KONKLUSJON?
Slik jeg ser det er C-Vitamin et av de vikigste tilskuddene du kan ta. Det kan styrke livskvaliteten og helsen.

Jeg skal ikke si hilken type som er best for deg, men generelt kan en si at en kommer langt med en boks Sodium Ascorbate (syrenøytralt) og at det vil være et godt tilskudd for mange.
I beredskap kan det også være lurt å ha en ekse med liposomale tabletter for hurtig opptak. Så kan det være lurt å ha en type til, nemlig kapsler med akorbinsyre som også kan hjelpe med fordøyelsen og da bør man ta det sammen med mat. Lurt å ha fler ulike typer å veksle mellom da får man rotert litt på tilsuddene og så klart en økologisk variant av c-vitamin er også vel verdt å prøve ut. Lykke til på veien til et mer vitalt liv, helseveien er din, den kan være en av veiene til bedre helse for deg og dine!


Foto over: Simen Myrberget tatt på Gran Canaria (Amadores stranden) 2011


Foto over, portrett av Simen Myrberget på Gran Canaria, tatt av Bente Storsveen Åkervall i fob. med intervju med Simen Myrberget og erfaringer med Gran Canaria i 2011

Hvordan bruke c-vitamin er vurdert av holistisk helseveileder og kostholdsveileder Simen Myrberget

Fler tips ang. helse / helseprodukter av Simen Myrberget?

Klikk her for å anbefale hvordan bruke c-vitamin videre for andre venner på Facebook:
Takk for at du sprer dette! :-) Du vil få mange gode tips på facebooksiden under her (anbefalt av Simen Myrberget):