"GLAD-BRØD" / Eltefritt Brød Uten Melk, Gluten og Gjær:
(oppdatert 15.11.2016)
:

Dette brødet (så fremt du bytter ut valnøttene i oppskriften) inngår i "GLAD-mat konseptet", utviklet av kostholdsveileder Simen Myrberget. GLAD-mat betyr at det ikke inneholder, *Gluten, Laktose (melk), Allergener derav som i en sunn Diett. Derav GLAD og forhåpentligvis vil et brød med så mye næring og så lettforøyelig for de fleste ville kunne gjøre noe med humøret ditt også :-)

* Dersom du er ekstremt følsom for gluten vil det være klokt å bytte ut havremel og havremelk med andre melslag (se liste lenger ned) og rismelk.

Nivå / Vanskelighetsgrad = Grad 01 (passer for nybegynnere):
Selv "far" kan klare dette. Enklere kan det nesten ikke bli. Det eneste du må passe på er at konsistensen blir tykk nok og tilpasse steketiden etter tykkelsen på brødet (hvordan du vil ha det) og få til at det er nok bindekraft slik at brødet ikke blir for porøst (styres bl.a. med eggmengde og Garbanzomel).Bildet over, viser ferdig produkt slik det kan bli. Du må så klart tilpasse pålegg etter diett.

OPPSKRIFT:

Dette brødet har jeg gradvis endret oppskriften på og har nå kommet frem til "mitt daglige brød". Jeg liker best selv oppskrifter der man kan variere med innholdet så denne oppskriften kan du velge selv ut i fra hva du har tilgjengelig. Forøvrig lønner det så å veksle mellom hovedingredienser (så kroppen får variasjon). I denne oppskriften er kokosmel og teffmel svært viktig for næringsverdien så derfor ingen alternativer på akkurat disse.

- 4dl kokosmel
(i Norge koster det ca. 70.- kr på helsekosten for 450 gram, du kan få det til langt under halv pris her).

- 4dl teffmel
(her bør du kjøpe et rent produkt uten blandingsmel og konserveringmiddel slik som produktet som det er lenket til over)

- 4dl glutenfri havregryn
(evt. med helsefordel: Mandelmel, amaranthmel / type 2 / Quinoamel / Sorghum-mel (du får kjøpt glutenfri havre rimelig på daglivarebutikken). Du sparer mest på å bruke havregryn, men topp luksus-kvalitet på brødet får du ved å erstatte havre med amaranthmel. Teff, kokos og amaranth er favorittmiksen, da kan vi snakke om superbrød.

- 9 spskj kokosolje eller kaldpresset rapsolje
(du kan evt. bruke kokosfett som er smeltet (blir da til kokosolje, her er fler typer mer utvalg). Kokosfett er ofte mer enn dobbelt så dyrt i Norge som via denne kilden og du bør velge økologisk, extra virgin kaldpresset). Det sunneste valget er nok smeltet kokosfett.

- Ca. 1.5 liter havredrikk / rismelk eller annen *vegetabilsk melk:
("Oatly Havredrikk økologisk uten kalcium" ca. kr 25 pr. liter på Kiwi (i 2014 koster den 9,50!!!), lurt å ha 2 liter tilgjenelig da variasjon kan forekomme i melets evne til å suge opp), eller rismelk (rismelk inneholder mer karbohydrater og sukker), det billigste er å bruke vann med litt kokosmelk i nå som havremeleken er blitt så dyr, eller lage melk selv.

- 6 egg
eller mer (for bindeevne / fasthet som kan variere etter melslagene).
I tilegg for å få ekstra binde-evne kan du bruke Garbanzomel
OBS! Tåler du ikke egg, kan du bruke "Egg Replacer" (eggerstatning krever ofte mer "egg" enn vanlige egg.

- Evt. 1 dl. Garbanzomel
(= kikertmel for fastere bakst og mer proteiner)

- 5 tskj natron
(uten alminium, den man kjøper i Norge er som oftest med aluminium og er svært dyr)

- 4 tskj Himalayasalt (type 1, type 2 eller evt. mineral keltic-salt
(keltisk, uraffinert havsalt eller maldon. Maldon er mildere så da må du bruke mer)

- 40 - 50 hakkete valnøtter
(Obs! Valnøtter kan være allergent for de som ikke tåler nøtter)!!!

- Evt. solsikkefrø etter hva du liker / linfrø i mengder du selv tilpasser
 
HVORDAN:

Det du trenger:

- 1 glass eller bakebolle som kan ta minst 3 liter
- 1 tresleiv som er flat
- 1 tresleiv som er buet


Bland det tørre først, så olje og spe med *vegatabilsk melk (se over), (til slutt skal deigen være tykk , slik at det ikke ikke flyter utover og blir flatt når legger på bakeplaten). Ha i de knuste valnøttene (kan knekkes / knuses i passe bitene med fingrene) til slutt (når deigen er passe tykk). Du kan med fordele bruke en flat tresleiv til å begynne med når du skal blande ut ingrediensene i glassbollen.

Når valnøtter og deig er klar så tar du og gjør klar 2 bakebrett og fordeler først på det ene ca. 9 runde brød (passe tykkelse). Du kan bruke en skje for å glatte ut evt. og finjustere formen. Sett det klare brettet i ovnen og så fyller du det andre brettet umiddelbart for steking i 2 omganger.
 
Stek på 200 grader, midt i ovnen, i 12 til 20 minutter, avhengig av hvor tykt brød du liker (bildet under er litt misvisende m.h.t. anbefalt tykkelse, vi anbefaler tykkere enn dette og ca. 9 enkelt-brødporsjoner pr. bakebrett.


Bildet over, viser et forslag til fordeling på bakebrettet. Nyere versjoner av brødet tilsvarende oppskriften her er TYKKERE og vi har landet på 9 brød pr. bakeplate og at en bakst blir til ca. 18 enkeltbrød. Altså 2 bakeplater med 9 enkeltbrød.


Bildet over, viser ferdig produkt slik det kan bli. Det er på en måte en kombinasjon av brød og rundstykke. Skal du ha det veldig tykt må du ha mer bindeevne (egg / Garbanzomel + lengre steketid.


Bildet over, viser ferdig produkt slik det kan bli. Du bestemmer selv om det skal være rundt eller brødskiveformet.

FORDELER MED DETTE BRØDET:

Det er lettbakt, svært sunt, har både essensielle aminosyrer tilsvarende kjøtt (fra teffmel), omega 3 fra kokosfett og kan spises av de aller aller fleste uten besvær. Videre er brødet svært mektig. F.eks. kan en voksen mann kan klare seg med ca. 1.5 "brødskiver" til et måltid (store skiver).
Brødet blir ikke så lett tørt og holder seg over fler dager opp til en uke. Du kan gjerne ha et stykke med økologisk bomullstøystykke over og lagre i en glassbolle i skapet. Brødet er lett å smøre, se mer om smøreflaten her

Ulempen er at at bindekraften (fastheten) ikke kommer umiddelbart etter at brødet er stekt (varmt) og at det bør hvile en stund (en times tid) før man spiser det.

FORDELER MED INGREDIENSENE:

Teffmelet er perfekt for bl.a. brun saus istedenfor hvetemel og teffmelet er også litt brunlig i fargen allerede og det er kommer ikke fra korn, men fra gress. I andre oppskrifter kan man bytte ut hvetemel med teff omtrent i samme mengde.
Kokosfett (inneholder Omega 3) kan brukes til woking og steking og er det fettet som tåler varme aller best. Kokosmel inneholder fiber og mandelmel inneholder minst karbohydrater.
Natron har mange bruksområder og kan bl.a. virke syredempende ved sure oppstøt + kan være ingrediens i rengjøringsprodukter du kan lage selv. Men sørg for å få den aluminiumsfrie versjonen.

ALTERNATIVT SMØR:
Dersom du heller ikke tåler smør på brødet kan du med fordel bruke økologisk kokosfett (extra virgin kaldpresset) med maldonsalt eller celtic-salt strødd oppå. Saltet er for å evt. fjerne kokossmaken om du ikke synes kokos passer til smøret. De fleste vil like denne kombinasjonen og du får mange svært sunne fettstoffer i deg samt Omega 3 fra kokosfettet.
SMØREFLATE:
OBS! Du snur brødet "på hodet". Altså smøreflaten kan være den som vendte ned mot bakepakpiret (når brødet ble stekt). Du trenger ikke å dele brødet for å få en smøreflate.

HANDLETIPS:

Du vil spare store summer på å handle via linkene til produktene over fra Iherb i USA. Porto pr. pakke opp til 1.8 kilo er kun ca. kr 24.- Du kan lese mer om hvordan handle på IHerb her, Benytt rabattkoden DEW442 på IHerb, så du får enda bedre priser:


ENGELSKE GLOSER / PRODUKTNAVN:
På engelsk heter f.eks. mel "flour". Så mandelmel f.eks. = "almond flour" og rapsolje = "canola oil", samt natron heter "Sodium Bicarbonate".

Brødoppskriften over her er laget av holistisk helseveileder og kostholdsveileder Simen Myrberge som selv spiser dette brødet daglig.

Klikk her for å anbefale "denne brød-oppskriften" for andre venner på Facebook:
Takk for at du sprer dette! :-)

Fler tips ang. helseprodukter av Simen Myrberget? Ellers anbefales facebooksidene under her:


Kom gjerne med kommentarer her:

Og så anbefaler vi så klart facebooksiden for helseveien.no, som er denne: